Röntgenologie voor huisdieren
Bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren maken wij gebruik van een digitaal röntgensysteem. Met dit röntgenapparaat zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid en het heeft ook een aantal voordelen voor u als klant. Een van de grote voordelen van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is (binnen 40 seconden na het maken van de foto), waardoor de uitslag snel bekend is. Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en zo nodig aangepast in contrast en belichting, is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is fijn voor ons maar vooral voor uw dier. In de praktijk betekent dat namelijk dat het maken van foto’s sneller gaat en minder belastend voor uw dier is. Röntgenfoto’s brengen beenderen, longen en, bij bepaalde afwijkingen, maag, darmen en andere organen in beeld. Röntgenstraling is schadelijk: hiervoor is specifieke beschermende kleding noodzakelijk.
Officiële HD- en ED röntgenfoto’s
U kunt bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren terecht voor:
- Officieel HD-onderzoek voor heupdysplasie.
- Officieel ED-onderzoek voor elleboogdysplasie.
Er zijn bij ons meerdere artsen bevoegd door de Raad van Beheer om een officiële HD-foto en officiële ED-foto’s te maken.
Raad van beheer: RvB Vets Online
Voordat u bij ons komt met uw dier(en) voor het onderzoek, is het noodzakelijk om een account aangemaakt te hebben bij de Raad van Beheer via www.houdenvanhonden.nl/registreren_account/
Beoordelingskosten
U betaalt, in tegenstelling tot eerder, de beoordelingskosten bij de kliniek in plaats van bij de Raad van Beheer. De officiële röntgenfoto’s en/of andere onderzoeken worden hierna door ons ingediend bij de Raad van Beheer voor beoordeling.
Zodra de foto’s en onderzoeken beoordeeld zijn door de Raad van Beheer ontvangt u de uitslag per mail.
Patellaluxatie onderzoek Raad van Beheer
De Kliniek voor Gezelschapsdieren is bevoegd om het Patellaluxatie-screeningsonderzoek uit te voeren. U kunt bij ons een afspraak maken voor patella-onderzoek. Voordat u naar ons toe komt, kunt u via RvB VetsOnline bij de Raad van Beheer een account maken. Dit koppelen wij aan het onderzoek.
Gradaties van Patella luxatie Patellaluxatie vrij (vast):
De knieschijf is met nauwkeurig onderzoek bij de ontspannen hond niet uit de groeve van het dijbeen te verplaatsen.
Patellaluxatie vrij (flexibel):
De knieschijf is makkelijk te verschuiven in zijwaartse richting tot op de rand van de groeve, maar er niet overheen.
Graad 1. De knieschijf is alleen te luxeren bij zijwaartse druk; bij een gestrekt been schiet de knieschijf eruit en als de poot in een normale stand staat schiet de knieschijf weer terug.
Graad 2. De patella luxeert regelmatig spontaan uit de groeve, blijft voor enige tijd geluxeerd en keert spontaan weer terug.
Graad 3. De patella is permanent geluxeerd en wanneer de knieschijf in de goede positie gezet wordt schiet deze er vanzelf weer uit. Hierdoor is de kraakbeensleuf ondiep en/of afgevlakt.
Graad 4. De knieschijf is net als bij graad 3 permanent geluxeerd, maar de kraakbeensleuf is al helemaal afgevlakt of loopt schuin af. De patella is niet manueel terug te plaatsen in de groeve.