Tandheelkunde en gebitsverzorging bij huisdieren
Tandheelkunde is een belangrijk onderdeel van de diergeneeskunde. Steeds meer huisdieren zijn gevoelig voor tandplak en tandsteen, wat op langere termijn problemen kan opleveren. Vier op de vijf honden of katten ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen. Kliniek voor Gezelschapsdieren helpt met de preventie en de behandeling van problemen met het gebit van uw huisdier.
Voorkomen is beter dan genezen
Gebitsproblemen worden vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Ook kunnen er tandvleesproblemen of ontstekingen ontstaan. Het dier krijgt een slechte adem en in een later stadium soms ook moeite met het eten van harde brokken, omdat het erg pijnlijk is. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw dier: tanden of kiezen kunnen verloren gaan en er kunnen zelfs ontstekingen in belangrijke organen (zoals hart en nieren) ontstaan.
Het is daarom heel belangrijk dat de tanden van uw huisdier regelmatig bekeken worden. Dit is inbegrepen bij de jaarlijkse controle bij de Kliniek voor Gezelschapsdieren. Indien nodig moet er gebitsverzorging toegepast worden. Leden van de Healthy Pet Club kunnen zelfs één keer per jaar terecht voor een gratis gebitscontrole.
Gebitsbehandelingen bij huisdieren
In onze kliniek in Dieren beschikken wij over een moderne gebitsunit om uitgebreide gebitsbehandelingen uit te kunnen voeren wanneer dat nodig is bij hond, kat, konijn en knaagdier. Denk hierbij aan:
- Gebitsreinigng en verwijderen van tandsteen. Leden van de Healthy Pet Club ontvangen 10% karting op de gebitsreiniging.
- Extracties van gebitselementen
- Verwijderen van persisterende melktanden
- Digitale dentale röntgenologie
- Boren en spoelen van het gebit
- Wortelkanaalbehandelingen
- Polijsten van het gebit
Bij konijnen en knaagdieren:
- Haken op de kiezen vijlen
- Snijtanden slijpen
- Brugvorming bij met name cavia’s verhelpen
- Snijtanden trekken
- Digitale dentale röntgenologie
Digitale dentale röntgenologie
Digitale dentale röntgenologie is een belangrijk onderdeel in de tandheelkunde, want met behulp van deze apparatuur kunnen we zien wat er zich onder het tandvlees afspeelt. Dentale röntgen is belangrijk voor een goed onderzoek van het gebit en dus voor de behandeling van gebitsproblemen.
Preventieve gebitsverzorging
Net als bij mensen kan preventieve gebitsverzorging veel problemen bij uw huisdier helpen voorkomen. De beste manier is tanden poetsen. Wij helpen u graag op weg om hiermee te beginnen. U kunt ook instructiefilmpjes bekijken:
Bekijk hier de instructies voor tanden poetsen bij de hond.
Bekijk hier de instructies voor tanden poetsen bij de kat.
Is uw dier lid van de Healthy Pet Club? Dan ontvangt u maar liefst 10% korting op een gebitsreiniging wanneer dat nodig is en een gratis gebitscontrole in het jaar.
U kunt met uw huisdier terecht op het speciale gebitsspreekuur op afspraak bij onze assistente Panja. Wanneer uw dier een gebitsreiniging of behandeling heeft ondergaan, wilt u het gebit natuurlijk zo goed mogelijk schoon houden zodat u kunt helpen voorkomen dat het nog een keer noodzakelijk is. Daarom kunt u regelmatig terugkomen op het gebitsspreekuur met uw hond of kat voor controle en begeleiding in het verzorgen van het gebit van uw huisdier. Een afspraak op het gebitsspreekuur van de Kliniek voor Gezelschapsdieren is kosteloos.
Symptomen van gebitsproblemen
Deze symptomen kunnen mogelijke gebitsproblemen aanduiden:
- Slechte adem.
- Tandsteen op tanden en kiezen.
- Rood tandvlees.
- Veel speekselen.
- Bloed uit de bek, vooral na het eten.
- Niet eten of moeilijk eten.
- Voedsel uit de bek laten vallen.
- Een bult net onder het oog kan een kieswortelontsteking zijn.
Mocht een gebitsbehandeling voor uw huisdier noodzakelijk zijn, dan wordt dit met u besproken. Doordat een grondige inspectie alleen mogelijk is bij een dier dat onder sedatie is, maken we hiervoor een aparte afspraak voor een dagopname. Het dier wordt dan onder narcose gebracht. Eerst wordt het gebit geïnspecteerd. Vervolgens wordt het gebit gereinigd en indien nodig verder behandeld; in het geval van elementen verwijderen of een wortelkanaalbehandeling bijvoorbeeld. Als de behandeling klaar is, wordt het hele gebit gepolijst.
Wilt u een afspraak maken voor een gebitscontrole? Maak hier online uw afspraak.